top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıNilüferin Uyanışı

Yeni Başlayanlar İçin Evde Meditasyon Nasıl Yapılır?

Güncelleme tarihi: 1 Mar 2021

Bireyler iş hayatının ve gündelik yaşamın karmaşası içerisinde büyük bir stres yükünü omuzlamaktadır. Bu stres uzun vadede hem ruhsal hem de bedensel olumsuzlukların ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Stres birikimini engellemek ve bu durumun olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için çok eski çağlardan beri uygulanan yöntemlerden biri de meditasyondur. Daha çok uzak Asya ülkelerinde yer edinmiş olan bu yöntem, faydalarının ortaya çıkması ile birlikte Türkiye de dahil olmak üzere dünyanın çok farklı bölgelerine dağılmıştır. Meditasyon yapmak için tasarlanmış salonların yanı sıra evde de meditasyon yapılabilmektedir. Evde meditasyon için bilinmesi gereken bazı noktalar mevcuttur.


Doğru Yer Seçimi

Evde meditasyon yapılacağı zaman ilk yapılması gereken doğru bir yer bulmaktır. Meditasyonun sessiz ve sakin bir alanda yapılması, tam olarak yoğunlaşabilmek açısından önemlidir. Ayrıca meditasyon yapılacak alanda ses çıkaran objelerin de olmamasına özen gösterilmelidir. Eğer evin çevresinde gürültü faktörleri fazlaysa, sabahın erken saatlerinde ya da gecenin geç saatlerinde meditasyon yapmak daha doğru olacaktır.


Meditasyon Öncesi Vücudu Esnetme

Meditasyon süresi herkesin kendi karar vereceği bir husustur. Ancak uzun süreli meditasyon yapılacağı zaman, öncesinde vücudun esnetilmesi gereklidir. Meditasyon oturarak, hareketsiz yapılan bir arınma ve rahatlama yöntemi olduğu için, uzun süre hareketsiz kalmak rahatsızlığa neden olabilmektedir. Bu gibi durumlarda meditasyondan hemen önce vücut esnetme egzersizlerine başvurulmalıdır. Ancak meditasyonun 10-15 dakika gibi kısa süreceği durumlarda buna gerek yoktur. Esneme hareketleri, aynı zamanda vücudun kan dolaşımının da rahatlamasını sağlayacaktır.



Rahat Oturma Pozisyonu ve Kıyafet Seçimi

Meditasyon alanı olarak evi seçenler, bunun için kıyafet seçimini de doğru yapmalıdır. Meditasyonun esas amalarından biri kan dolaşımını düzene sokmak ve vücudun rahata erişmesini sağlamaktır. Bu yüzden de evde meditasyon için dar kıyafetler seçilmemelidir. Özellikle beli ya da paçaları lastikli olan alt kıyafetler ile sıkı üst kıyafetlerden uzak durulmalıdır. Lastiksiz, rahat eşofmanlar meditasyon için daha uygundur. Kıyafet seçiminin yanı sıra oturma pozisyonu da meditasyondan tam fayda sağlayabilmek için önem arz etmektedir. Meditasyona başlamadan önce oturmak için rahat bir yer seçilmelidir. Yerin soğuk olduğu durumlarda minder kullanmak da mümkündür. Meditasyona başlarken ve meditasyon esnasında vücut dik tutulmalıdır. Omurganın tam düz olmasına özen gösterilmelidir. Zaman zaman bireyler kambur bir duruş pozisyonuna geçebilmektedir. Fark edildiği anda bu durum düzeltilmeli ve meditasyon sonuna kadar dik duruştan taviz verilmemelidir.


Derin Nefes Egzersizi

Nefes egzersizleri hem evde meditasyon için hem de farklı alanlardaki meditasyonlar için en önemli aşamalardan biridir. Nefes alıp vermek, insan yaşamının devamını sağlamasının yanı sıra kan dolaşımının düzene sokulması ve vücudun gevşemesi gibi bir dizi işlevi de yerine getirmektedir. Meditasyon için dik bir şekilde oturulduktan sonra birkaç dakika boyunca derin derin nefes alınıp verilmelidir. Ayrıca meditasyon esnasında da aralıklarla bu durumun tekrarlanması mümkündür.


Düşünceye Odaklanma ve Zihni Rahatlatma

Meditasyon, zihinsel ilginin gündelik sıkıntı ve stres unsurlarından farklı alanlara yönlendirilmesini sağlamaktadır. Bunun için de evde meditasyon yaparken, rahatlatıcı şeylere odaklanılması gereklidir. Örneğin bireyin huzur bulduğu doğal bir ortam hayal edilmeli ya da dinlendirici şeyler düşünülmelidir. Bu düşünceyi desteklemek için arka planda hafif doğa seslerine yer vermek de mümkündür. Meditasyon süresince düşüncenin farklı noktalara kaymamasına hassasiyet gösterilmelidir. Meditasyon bitince gözler yavaş yavaş açılmalıdır. Gerek duyulması halinde meditasyonun günde birkaç kez tekrar edilebilmesi de mümkündür.

199 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page