top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıNilüferin Uyanışı

Sabah Meditasyonu Nasıl Yapılır? Uzmanından Öneriler

Kronik yorgunluk, insanların gece uyumalarına rağmen uyandıkları zaman kendilerini yorgun hissetmelerine neden olur. Gündelik yaşamın koşuşturmacası içerisinde sıkışık kalan modern insan, bu durumun yarattığı stres ve kaygılar nedeni ile gün içerisinde yaptığı işlere yeterince motive olamaz. Motivasyon eksikliği ise yapılan işlerde başarısız olmaya yol açar. Kadim Asya geleneksel tıbbının önemli bileşenlerinden biri olan meditasyon, yaşam enerjisini arttırmak ve hem fiziksel hem de ruhsal güçlenme elde edebilmek adına başvurulabilecek yöntemler arasında yer alır. Ancak bu noktada hangi meditasyon türünün, hangi amaçla kullanılacağının bilinmesi gerekir. Sabah meditasyonu kronik yorgunluğun yarattığı etkilerden kurtulmak ve zinde bir gün geçirebilmek için en uygun meditasyon türlerinden biri olarak kabul edilir.


Sabah meditasyonu kavramı, uyandıktan sonra, gündelik faaliyetlere başlamadan önce kısa süreli olarak yapılan meditasyon türünü tanımlamak için kullanılır. Sabah uyandıktan sonra 5 ila 10 dakika arasında düzenli olarak meditasyon yapan bireyler, meditasyon yapmayan bireylere kıyasla gün içerisinde daha yüksek performans sergiler.


Sabah Meditasyonu Nasıl Yapılır?

Sabah meditasyonu en sade meditasyon türlerinden biri. Öyle ki basit birkaç egzersiz ile sabah meditasyonu tamamlanabilir. Öncelikle meditasyon için rahat oturulabilecek, sessiz bir yer seçilmesi gerekir. Sabah saatlerinde çok fazla gürültü kaynağı olmaması, bu meditasyon türü için bir avantajdır.

Sabah meditasyonundan hemen önce vücudu esnetmek için bazı egzersizlerin yapılması gerekir. Bu egzersizler bir yandan kan dolaşımının artmasına, diğer yandan da meditasyon süresi boyunca sabit kalacak olan vücudun herhangi bir ağrı yaşamamasına yardımcı olur. Sabah meditasyonu için 10 ila 15 dakika ayırmak yeterli olur. Ancak bu bir sınır değil ve isteyen bireyler daha uzun süre meditasyona devam edebilir. Zeminin sert olduğu durumlarda yumuşak bir yastık kullanılabilir. Hem sabah meditasyonu için hem de diğer meditasyonlar için doğru oturma pozisyonu büyük önem taşır. Meditasyon için omurga dik olacak bir pozisyonda oturmak gerekir. Meditasyon bitinceye kadar bu pozisyonun korunmasına dikkat edilmelidir.


Doğru pozisyonda oturduktan sonra ilk olarak gözler kapatılmalı ve birkaç dakika boyunca derin derin nefes egzersizleri yapılmalıdır. Doğru nefes alıp vermek bedenin ve zihnin rahatlamasına katkı sağladığı gibi, kan dolaşımının düzene oturmasına da destek olur. Nefes egzersizi sonrasında rahatlatıcı şeylere odaklanmak gerekir. Bireyin kendini doğanın içinde ya da olmaktan zevk aldığı bir yerde düşünmesi sabah meditasyonu için uygulanabilir. Düşünceyi desteklemesi adına arka planda doğa seslerinin yer aldığı fon müziklerinin dinlenmesi de önerilir. Ayrıca bireyin gün içinde toplantı ya da önemli bir görüşmesi varsa, bunların istediği biçimde sonuçlandığını düşünmesi veya dileklerinin gerçekleşmiş biçimlerini göz önüne getirmesi de etkili olur. Bu pozitif enerji yaratmak açısından önem arz eder. Meditasyon bitince vücut rahat bırakılmalı ve gözler yavaş yavaş açılmalıdır.


Sabah Meditasyonunun Faydaları

Sabah meditasyonu, meditasyon türleri arasında en sık başvurulanlardan biridir. Hem kolay olması hem de faydalarının fazla olması bu durum temel nedeni olarak görülebilir. Sabah meditasyonunun faydalarını kısaca şu şekilde sıralayabilmek mümkün:

  • Gün içerisinde zinde kalmayı sağlar. Tüm gün yoğun tempo altında çalışan bireylerde bile bitkinlik hissi yaşanmaz.

  • Sürekli olarak yapılan sabah meditasyonu sonraki günlerde de kronik yorgunluktan kurtulmaya ve dinç uyanmaya yardımcı olur.

  • Bireylerin motivasyonlarının artmasına yardımcı olur. Bu da yapılan işlerde başarı oranının yükselmesini sağlar.

  • Zihnin gün içerisinde daha üretken ve aktif kalmasına olanak tanır.

  • Meditasyon yapan bireyden çevreye doğru pozitif enerji yayılır.

540 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page