top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıNilüferin Uyanışı

Kendinizi Affetmenin Yolu: Şifa Meditasyonu

İnsanlar zaman zaman hayatlarında hatalar yapabilirler. Bazen bu hatalar, hayatlarının akışını olumsuz yönde etkiler. Bu yüzden de bireyler kendilerini affetmezler ve kendilerine küskün bir şekilde yaşamaya devam ederler. Ancak bu şekilde davranmak, hayatın daha çekilmez bir hal almasına neden olur. Ayrıca kendini affetmeyen insanlarda zaman içerisinde özgüven kaybı görülür ve bu da çok yönlü başarısızlığa kapı aralar. Kişinin kendini affetmesi ve kendisi ile barışık bir şekilde yaşaması ise hayatının düzene girmesine yardımcı olur. Zira geçmişe takılıp kalmaktan kurtulan insanlar, gidecekleri yönü belirleme hususunda daha başarılıdır. Ancak insanların kendilerini affetmeleri her zaman kolay olmaz. Bunun için farklı yöntemlere başvurulması gerekebilir. Şifa meditasyonu da bu doğrultuda başvurulabilecek uygulamalar arasında yer alır.


Şifa Meditasyonu Nedir?

Uzakdoğu geleneksel tıbbının önemli bir parçası olan meditasyon hem fiziksel hem de ruhsal pek çok problemin çözülmesine destek sağlar. Çok eski çağlardan beri uygulanan meditasyon, beklenen etkiye göre farklı kategorilere ayrılır. Şifa meditasyonu da meditasyon sınıflandırmaları içerisinde yer alır. Bireyin kendine yöneltmiş olduğu öfkeden kurtulması, kendini yetersiz olarak görmekten arınması, suçlu psikolojisinden arınması ve bunların yerine daha olumlu düşünceler beslemeye başlaması, şifa meditasyonun önemli bir kısmını oluşturur. Diğer bir ifade ile şifa meditasyonu, kendisi ile küs olan bireyin, kendisiyle barışması için gösterdiği çaba ve başvurduğu uygulamalar olarak da tanımlanabilir.


Şifa Meditasyonu Nasıl Yapılır?

Şifa meditasyonu yapmak için öncelikle güzel bir ortam seçilmesi gerekir. Mevsimin uygun olduğu zamanlarda doğa ile iç içe bir ortamda bu meditasyonu yapmak, kişinin içindeki pozitiflik hissinin güçlenmesine neden olur. Ancak dış ortamlarda yapılacak meditasyonlarda, etrafta gürültü olmaması ve başka insanların bulunmaması önem arz eder. Zira odaklanmak, meditasyonun öncelikleri arasında yer alır. Ayrıca şifa meditasyonu evde ya da sessiz bir iç ortamda da kolaylıkla yapılabilir. Ortam seçiminden sonra, rahat bir pozisyonda oturulması gerekir. Meditasyon esnasında herhangi bir yere yaslanmamak ve sırtın dik olması büyük önem taşır. Meditasyona ilk olarak nefes egzersizi ile başlanması önerilir. Bu her meditasyon türünden önce geçerlidir. Burundan derin derin soluk alınmalı ve ağızdan nefes geri verilmelidir. Nefes alma ve verme işleminde aceleci olunmamalı, ciğerlere çekilen havanın her zerresinin bilincine varılmalıdır.


Nefes egzersizinden sonra kişinin öncelikle kendisindeki eksiklikleri, kusurları ya da yaptığı hatayı kabullenmesi gerekir. Ancak kabullenmenin bir suçlama biçiminde olmaması da göz ardı edilmemesi gereken noktalar arasında yer alır. Sonrasında da kişinin kendine dair olumlama cümleleri kurmalı ve kendisi ile barışmaya çalışmalıdır. Her insanın hata yapabileceği, yaptığı hataların da kendisine bir şeyler kattığı, kendisinin değerli olduğu ve kendisine duyduğu sevgiyi dile getirdiği cümlelerle meditasyon tamamlanmalıdır.


Şifa Meditasyonunun Faydaları

Şifa meditasyonun son yıllarda popüler olmaya başlamasının temelinde, bu meditasyon türünün sağladığı yararlar yer alıyor. Şifa meditasyonun faydalarından bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Özgüveni Arttırır: Kişinin kendisi ile barışık yaşamasını sağlayan şifa meditasyonu aynı zamanda özgüven artışına neden olur.

  • Mental Sağlık Güçlenir: Kişinin sürekli olarak kendini eksik ya da suçlu görmesi, psikolojik olarak zayıflamasına yol açar. Şifa meditasyonuyla birlikte, mental sağlık da önemli ölçüde düzelir.

  • İdealistlik Getirir: Kendisi ile barışık bireyler, geleceğe daha güvenle bakabilirler. Bu da onların idealist yanlarının güçlenmesine destek olur.

  • Sosyal Başarıyı Arttırır: Bireyin kendisi ile barışık yaşaması ve geçmiş hatalarını affetmesi hem insan ilişkilerinde hem de iş ilişkilerinde daha başarılı olmasına yardımcı olur.

846 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page