top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıNilüferin Uyanışı

Sakinleştirici Nefes Egzersizleri

Gündelik yaşamda bireylerin karşı karşıya kaldıkları stres etkenleri, onların hayatlarında çeşitli sorunların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu sorunlarla baş etmenin pek çok yolu bulunmaktadır. Sakinleştirici nefes egzersizleri bu yollardan biridir. Basit bir yöntem olmasına rağmen etkisi yüksek olan nefes egzersizlerinin pek çok türü bulunmaktadır. Günün belirli dilimlerinde yapılacak olan nefes egzersizleri ile stres faktörlerinden büyük oranda kurtulmak ve daha dengeli bir hayat sürebilmek olanaklı hale gelmektedir.


Nefes egzersizleri insanlara pek çok yarar sağlamaktadır. Bu yararlardan bazılarını şu şekilde sıralayabilmek mümkündür:

  • Zihinsel rahatlama sağlar ve bu sayede zihin gücünün artmasına yardımcı olur

  • Heyecan, panik ve stres gibi durumların önüne geçilmesini sağlar

  • Uykuya daha rahat geçilmesini ve sabaha kadar kaliteli bir uyku uyunmasını destekler

  • Kan basıncını dengeler ve sindirim sisteminin daha düzenli çalışmasına olanak tanır

  • Serotonin hormonunun salgılanmasını sağlar ve bu sayede mutluluk düzeyini arttırır

  • Hamilelerde çocuk gelişimi üzerinde olumlu etkiler yaratır


Nefes egzersizlerinin bahsedilen yararlarını görebilmek için doğru zamanda, doğru egzersizin yapılması büyük önem taşımaktadır.


Sabah Nefesi

Sabah nefes egzersizi, adından da anlaşılacağı üzere sabah uyanınca yapılması gereken nefes egzersizlerinden biridir. Bu egzersizde bireyin öne doğru eğilmesi ve kollarını da sallanacak şekilde öne asması gerekmektedir. Bu pozisyonda derince nefes alınmalı ve nefes tutularak dik pozisyona gelinmelidir. Dik pozisyona geçtikten sonra birkaç saniye boyunca nefes tutulmalı ve yeniden aynı pozisyona dönülerek nefes verilmelidir. Sabah nefes egzersizi ile güne dinç ve zinde bir şekilde başlanabilmektedir.


Eşit Nefes Tekniği

Rahatlatıcı nefes teknikleri içerisinde bulunan eşit nefes tekniği, uykuya daha rahat bir şekilde geçebilmek için başvurulan nefes egzersizlerinden biridir. Uyumadan önce birkaç dakika boyunca bu egzersizin yapılması önerilmektedir. Eşit nefes egzersizinde burundan derin bir nefes alınmalı ve sonrasında dörde kadar sayılmalıdır. Dört saniye sonra ise nefes aynı şekilde verilmeli ve yeniden dört saniye sayılmalıdır. Eşit nefes tekniğinde oturur pozisyonda ya da ayakta olunmasının farkı yoktur. Ancak mutlaka omurganın dik durması gerekmektedir.


4-7-8 Nefes Tekniği

Gün içerisinde biriken stresinden üstesinden gelebilmek ve yaşam kalitesinin artmasına yardımcı olabilmek adına en sık başvurulan nefes egzersizleri arasında 4-7-8 nefes tekniği de bulunmaktadır. Bu teknikte bir el göğüs üzerinde, diğeri ise karın üzerinde tutulmaktadır. Daha sonra derin bir nefes alınmalı ve nefes alırken dörde kadar sayılmalıdır. Alınan nefes yedi saniye boyunca tutulmalıdır. Daha sonra da nefes yavaş yavaş bırakılmalı ve bırakma esnasında da sekize kadar sayılmalıdır.


Körük Nefesi

Körük nefesi daha çok bireylerin yalnız kaldıkları zaman uyguladıkları nefes egzersizleri arasında yer almaktadır. Bu egzersiz sürekli oturarak çalışan ya da hareketsiz kalan bireylerde kan dolaşımının harekete geçirilmesini uyarmak için tercih edilmektedir. Körük nefesinde ilk başta bir saniye içerisinde ağız kapalı şekilde üç nefes alınmalıdır. Bu nefesler kısa kısa ama güçlü olmalıdır. Daha sonra bu nefes bırakılmadan olabildiğince derin bir nefes alınmalıdır. Sonra da nefes yavaşça bırakılmalı ve havanın yavaş yavaş boşalması sağlanmalıdır. Bu egzersizin birkaç dakika boyunca tekrar edilmesi önemlidir.


Diyafram Nefesi

Rahatlatıcı nefes teknikleri arasında yer alan bir diğer egzersiz de diyafram nefesidir. Diyafram nefesi ile vücudun genel olarak rahatlaması sağlanmaktadır. Bunun için bir el karın bölgesinde, diğer el de göğüs üzerinde olmalıdır. Derin bir nefes alınmalı ve nefes alırken karın bölgesindeki elin hareket ettiğinden emin olunmalıdır. Ağız çok az açılarak dudaklar arasından ıslık biçiminde yavaş yavaş nefes verilmeli ve yeniden tekrarlanmalıdır.

64 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page