top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıNilüferin Uyanışı

Kalp Çakrası Açmanın 4 Kolay Yolu – Uzmanından Öneriler

Güncelleme tarihi: 1 Mar 2021

İnsan vücudunun farklı bölgelerinde, farklı ihtiyaçları karşılayan 7 adet çakra mevcuttur. Bu çakralardan dördüncüsü ve ortancası olan kalp çakrası hem fiziksel hem de ruhsal yoğunlaşmanın yaşandığı; şefkat, merhamet, sevgi ve fedakârlık gibi duyguların barındırıldığı çakradır. Diğer tüm çakralar gibi kalp çakrası da bireyin doğuşu itibarıyla aktif bir haldedir. Ancak zaman içinde meydana gelen olumsuzluklar ya da çevresel koşullar bu çakranın tıkanmasına ya da tamamen kapanmasına neden olabilmektedir. Bu durum da yukarıda bahsedilen duyguların tam tersi yönde cereyan etmesine yol açmaktadır. Bu çakra için en iyi durum, dengede olmaktır. Zira çakranın gereğinden fazla çalışması da duygusal dengesizlikler yaratmaktadır. Bu noktada kalp çakrasının açılması ya da dengelenmesi için başvurulabilecek çok sayıda yöntem bulunmaktadır.


Nefes Egzersizleri

Nefes egzersizleri yalnızca kalp çakrası için değil, diğer tüm çakraların açılması için en etkili yöntemlerden biridir. Sessiz ve sakin bir ortamda, rahat bir pozisyonda oturarak derin derin nefes alıp vermek vücudun rahatlamasına ve vücuda yaşam enerjisinin depolanmasına yardımcı olmaktadır. Nefes egzersizleri yapmak hem beden hem de ruh için besleyicidir. Düzenli ve derin alınan nefesler bir yandan oksijensiz kalan hücrelerin oksijen ile dolarak daha etkin bir şekilde görevlerini yerlerine getirmesini sağlarken; diğer yandan da havanın taşıdığı mutluluk zerrecikleri ile kalbin rahatlamasını sağlamaktadır.


Öz Sevgi ve Bireyin Kendisi ile Barışık Olması

Kalp çakrasının tıkanmasının ya da denge kaybına uğramasının temel nedenlerinden biri kişinin kendi ile barışık olmaması ya da kendini sevmemesidir. Bu durumda kalp çakrasını yeniden açabilmek için yapılması gereken de bireyin kendine olan öz sevgisini arttırması ve kendisi ile barışık bir hayat yaşamasıdır. Bireylerin hayatlarında bazı olaylar ya da durumlar, kendilerine küsmelerine ve kendilerini kötü görmelerine neden olmaktadır. Özellikle fiziki yönden kendini yetersiz gören bireylerde bu durum daha fazla görülmektedir. Bireyin sürekli olarak bu durumları düşünmesi, kalp çakrası üzerinde baskı yaratmakta ve zamanla da bu çakranın işlevini kaybetmesine neden olmaktadır. Sorun her ne olursa olsun birey kendini olduğu gibi kabul etmeli ve kendisi ile barışık bir yaşam sürdürmelidir.



Doğada Vakit Geçirme ya da Doğayı Düşleme

Doğadan ve doğal yaşamdan uzak kalmak, sürekli olarak şehirlerin betonlaşmış ve kasavetli ortamında yaşamak gibi durumlar da kalp çakralarının tıkanmasına neden olmaktadır. Bu durumun etkisinden kurtulmak için bireylerin doğa ile baş başa kalmaları önemlidir. Daha önce bahsedilen nefes alma egzersizlerinin doğada yapılması kalp çakrası açmak için daha büyük bir etkiye sahiptir. Şartların doğada vakit geçirmeye elverişli olmadığı durumlarda ise doğayı düşünerek meditasyon yapmak tavsiye edilmektedir. Bireyin gözlerini kapatarak kendini bir su kenarında ya da bol yeşilli bir ormanda düşlemesi de gerçeği kadar olmasa da etkili bir yöntemdir.


Aromaterapi ve Yoga

Kalp çakrasını açmanın en etkili yöntemlerinden biri de yoga yapmaktır. Ruhu, bedeni ve zihni birlikte çalıştırmak suretiyle kişinin kendi bedeni üzerinde hakimiyet kurmasını sağlayan yoga hem kalp çakraları hem de diğer çakralar için açıcı özellik taşımaktadır. Antik Hintlerden bugüne kadar gelişerek devam eden bu yöntemin halen daha var olmasının en büyük nedeni, sağlamış olduğu bu etkidir. Buna ek olarak aromaterapi ile de çakraları açmak mümkündür. Kalp çakrasını açmak için güzel kokulu yağlardan ya da çiçek özlerinden bir miktar kalp çakrasının olduğu bölgeye sürerek masaj yapmak yerinde olacaktır. Ayrıca bu yağ esanslarının koklanması da kalbe olumlu sinyallerin gönderilmesine yardımcı olmaktadır.


Alternatif Olarak Renk Terapisi

İnsan bedeninde bulunan tüm çakraların renk olarak da bir karşılığı bulunmaktadır. Kalp çakrası için bu renk yeşildir. Özellikle yeşilin koyu tonları, bu çakrada yaşanan hareketler üzerinde doğrudan pozitif etki yapmaktadır. Bu yüzden de kalp çakrasının açılması için uygulanabilecek yöntemler arasında renk terapisi de bulunmaktadır. Bu terapide sakin bir yerde rahat bir pozisyonda oturmalı ve gözlerinin önüne yeşil renkler getirmelidir. Meditasyon esnasında bu terapinin uygulanması, kalp çakrasının üzerindeki stresin azalmasına destek sağlamaktadır. Siyah ise kalp çakrası üzerinde en çok olumsuz etki bırakan renktir. Bu rengi düşünmekten uzak durulmalıdır.

8.859 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page