top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıNilüferin Uyanışı

Yeni Başlayanlar İçin Öz Farkındalık

İnsanlar olarak doğduğumuz andan itibaren her zaman çevremizin etkisi altındayız. Başta ebeveynlerimiz olmak üzere yakın çevremiz, bizler için uygun gördükleri yaşam tarzına uygun davranmamız için sürekli olarak yönlendirme yapıyor. Birey olarak karar verme yetisine sahip olmadığımız çocukluk dönemlerinde bu durum avantaj olarak kabul edilse bile sonraki yaşlarda öz farkındalık eksikliğiyle karşı karşıya kalmamıza yol açabiliyor. Sonraki yaşlarda öz farkındalık kazanmanın, diğer bir ifadeyle birey olmanın tartışılmaz bir önemi var. Zira insanın kendini tanıması, kendi potansiyelini fark etmesi ve bu doğrultuda kendi yaşam çizgisini belirlemesi, onu başarıya ulaştıracak en önemli etken. Öz farkındalık hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmayan, ancak bu yönde kendini geliştirmek ve keşfetmek isteyenler için pek çok yöntemden söz edebilmek mümkün.


Kendinizi Dışarıdan İzleyin

İnsan çoğu zaman kendine karşı rasyonel davranamaz. Esasında insanın söz konusu olduğu pek çok alanda rasyonellikten söz etmek oldukça zor. Ancak öz farkındalık kazanabilmek adına, insanın kendini dıştan izlemesi ve zor da olsa tarafsızca kendine bakması önemli. Üçüncü bir göz olarak kendini gözlemleyen bireyler, kendilerini keşfetme noktasında daha başarılı olurlar.


Sizi Harekete Geçiren Durumları Tespit Edin

Her insanı harekete geçiren durumlar vardır. İnsanlar bazen harekete geçmek için çok istekli olabilirken, bazen de hiçbir şey yapmak istememe halinde olabilirler. Harekete geçirici durumların tespit edilmesi, bireyin sürekli harekette olması ya da bir başka ifadeyle her zaman aktif olması açısından büyük katkı sağlar. Öz farkındalığın arttırılması adına bireyin kendini motive eden olay ve durumları mutlaka bilmesi gerekir. Böylelikle motivasyon kaybı yaşanan ya da hayal kırıklığına uğranan her olaydan sonra yeniden devam başlamak için gereken enerji kazanılabilir.


Öz Disiplininizi Yüksek Tutun

Öz disiplin ile öz farkındalık çoğu zaman birbirine bağlı iki mekanizmadır. Zira kendini yeteri kadar kontrol edemeyen ve kendi üzerinde söz sahibi olamayan bireylerin, farkındalık kazanabilme olanağı yoktur. Bu yüzden de öz disipline gereksinim duyduğunuz yönlerinizi belirlemeli ve öz disiplin yöntemlerini öğrenerek bu yönlerinizi düzene sokmalısınız. Bu sayede kendinize dair farkındalığınızı da bir adım ileri taşımış olursunuz.


Fikirleriniz Daima Değişime Açık Olsun

Sabit fikirli olmak, öz farkındalığın önündeki en büyük engellerden biri. Değişmeyen fikirleri olan insanlar, yeniliklere ve değişime karşı daima sert kabuklar içinde yaşarlar. Bu da onların yeni potansiyelleri ya da fırsatları ıskalamasına neden olur. Özellikle değişim hızının her geçen gün arttığı günümüz dünyasında, her türlü fikre açık olmak öz farkındalık açısından oldukça önemli.


Hedeflerinizi ve Önceliklerinizi Belirleyin

İnsanın kendi önceliklerini ve hedeflerini belirlemesi, nasıl bir yol haritası izlemesi gerektiğini bilmesi için gerekli. Bu aslında insanın kendini tanıması ya da kendini objektif olarak incelemesi ile ilişkili bir husus. Kendini tanıyan insan, önceliklerinin de farkında olur. Bu sayede de yapmak istediklerine odaklanır ve enerjisini gereksiz şeylere harcamaz.


Eleştirilere ve Yorumlara Açık Olun

Elbette ne yaparsanız yapın, hiçbir zaman dört dörtlük bir insan olamayacaksınız. Esasında böyle olmayı başarabilmiş insan örneği de yok. Bu yüzden de eksik yanlarınızın ve olumsuz davranışlarınızın olduğunu kabullenmekte zorlanmayın. İnsanların size karşı yöneltecekleri yapıcı eleştirilere ya da yorumlara kulaklarınızı tıkamayın. Elbette bu demek değil ki sizi her eleştirenin etkisi altında kalın veya onları memnun edecek şekilde yaşayın. Sadece her eleştiriden sonra kendinizi yeniden değerlendirin ve değişime açık olun.

252 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page