top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıNilüferin Uyanışı

Yeni Başlayanlar İçin Kolay Meditasyon Teknikleri

Güncelleme tarihi: 28 Eyl 2020

Meditasyon, zihinsel bir yolculuktur. Odaklanmayı, farkına varmayı, hissetmeyi, dinlemeyi ve görmeyi sağlar.

Çoğumuzun meditasyon konusunda bazı yanlış fikirleri var. Meditasyonu “bağdaş kurup saatler boyu oturmak” zannedenlerimiz hiç de az değil. Doğrusu meditasyon tam olarak bu şekilde icra edilen bir disiplin değildir. İç huzuru sağlamaya çalıştığımız bir aktivite, nasıl sıkıcı olabilir ki?

Bu yazımızda, meditasyon yapmak isteyen ancak daha önce meditasyonla alakalı herhangi bir deneyimi olmamış bireylere yönelik, evde hatta okulda ya da işte çok rahat uygulayabilecekleri kolay meditasyon teknikleri anlatacağız. Keyifli okumalar dileriz!

Basit Odaklanmalarla Bilinç Temizliği Yapabilirsiniz

Meditasyon, yukarıda da bahsettiğimiz üzere “ışıkları kapatalım, mumları yakalım ve bağdaş kurup saatlerce oturalım” aktivitesi değildir. Bu, toplumun meditasyonu tektipleştirmesi sonucu ortaya çıkmış bir parodidir. Meditasyonda şekilcilik değil odaklanma önemlidir.

Sabah yatağınızdan kalkın ve elinizde bir tüfek olduğunu ve bu tüfekle az sonra bir tavşanı vuracağınızı düşünün. Korkunç bir düşünce değil mi? Ancak faydalı da. Çünkü bu sayede bilincinizi bir şoka uğrattınız ve bilinç düzeyinizle farkındalığınız yükselmiş oldu. Buna bilinç temizliği diyebiliriz.

Yaptığınız İşe Odaklanın

Sabah kalktınız, yatağınızda biraz da olsa düşünün. Sabahı hissedin, gün ışığını, parlaklığı, canlılığı… Tüm benliğinizle hissedin. Orada olduğunuzun farkına varın. Yatağınızı toplarken yataktaki her bir envanterin varlığını hissetmeye çalışın. Yastık, yorgan, çarşaf… Hepsine dokunun ve hepsinin farkına varın. O an sadece yatak toplama işine odaklanın. Bilincinizin bulanıklaşmasına asla izin vermeyin ve orada olun.

Duş Almayın, Hem Maddi Hem Manevi Bir Arınma Yaşayın

Genelde duşa gireriz, bir şampuanlanıp çıkarız. Hele ki sabahları acelemiz varsa duşumuz genelde on dakika kadar sürer. Bu süre içinde bedensel temizliği bile tam yapamamış durumdayken zihinsel temizliği de yapamamamız çok olasıdır.

Öncelikle banyo işini ciddiye alın. Günün sabahında yapacağınız banyoyu önemseyin. Duş almayın. Kesinlikle bunu bir aktiviteye dönüştürün. Çeşitli tütsüler ve mumlarla süsleyin banyonuzu. Zen havası yaratın. Suyu, şampuanı, sabunu hissederek ve odaklanarak banyo yapın. Zihninizi banyo dışındaki her şeyden arındırmaya çalışın.

Böylece, güne hem maddi hem de manevi olarak arınmış bir şekilde başlarsınız.

Koşuya Yalnız Çıkın, TAMAMEN Yalnız

Koşmak, müthiş bir kardiyodur. Vücuda enerji verir, dolaşımı hızlandırır ve yağ yakımını artırır. Metabolizmayı çalıştırarak zinde kalmanızı sağlar.

Genelde sabah koşusuna kulaklıklarımızla ve son ses müzikler eşliğinde çıkarız. Bu şekilde odaklanır ve daha motive bir şekilde sporumuzu yaptığımızı hissederiz.

Müzik dinleyerek koşmak her ne kadar enerjimizi artırsa da, medite olmamızı engeller. Bizi an’dan koparır. Çevremizden, vücudumuzdan, deneyimlerimizden soyutlanırız. Bizim meditasyonda istediğimiz ve meditasyon teknikleri arasında en çok önem verdiğimiz odaklanma ve şimdi’de olma durumudur. Bu yüzden bazı zamanlarda kulaklığınızı ya da müzikçalarınızı almadan koşmanız. Bu hem bedeninizi dinlemenizi sağlayacak hem de farkındalığınızı artırıp an’a yoğunlaşmanızda etkili olacaktır.

“Göğe Bakma Durağı”nız Olsun

Merhum şair Turgut Uyar’ın bir şiirinden alıntılayarak başlığımızı açmış olduk. Meditasyon teknikleri birbirinden oldukça farklıdır ve meditasyon, çok kere bahsettiğimiz gibi, minderde saatlerce oturma işi değildir. Bazen yıldızları izlemek de bir meditasyondur.

Bulutsuz bir gecede, çimlere uzanın ve öylece yıldızları izleyin. Hayatın ne kadar değerli olduğunu; hayat içindeki koşturmacaların, anlık üzüntülerin, can sıkıntılarının, iç burukluklarının ne kadar anlamsız olduğu kavramaya çalışın. O yıldızlar kadar eşsiz ve onlar kadar fazlayız. Tek bir farkımız var, onlar parlarken biz sönmeyi tercih ediyoruz. Bu döngüyü değiştirip kendinize bir şans daha tanıyın.

Göğe bakın. Tüm enerjinizi gözlerinizde toplamaya çalışın. Sonsuzluğu düşünün, muhtemelen aklınız almayacak. Pes edene kadar zorlayın beyninizi. Zihninizin arındığını ve günlük tüm sıkıntılardan arındığınızı hissedeceksiniz.

Sabah Kahvenizi Boş Geçmeyin

Sabah uyandınız, koştunuz, duşunuzu aldınız, yatağınızı topladınız ve artık bir bardak kahve içmemek için hiçbir sebebiniz yok. Hemen güzel bir filtre kahve demleyin kendinize, ardından dinginleştirici bir meditasyon müziği açın. Sandalyenizde yaklaşık on dakika boyunca oturup sadece ve sadece kahvenize odaklanın. Çekirdeğin kokusuna, ağaca, o iklime, o coğrafyaya gitmeyi deneyin. Minik bir manevi yolculuğa çıkın.

Kahvenize odaklanın. Enerjinizi diliniz ve burnunuzda toplayın. Bu şekilde dikkatiniz artacak ve medite olacaksınız.

Yemek Yapmak ve Ruh Dinginliği Arasındaki Bağ

Çoğumuza bir külfet gibi gelse de yemek yapmak ruhu dinginleştiren ve odağı artıran bir aktivitedir. Yemek yapan insan, eğer o yemeğe ruhunu da katıyorsa, kesinlikle arınacak ve kendini daha mutlu hissedecektir.

Yemek, aynı zamanda bir metafordur. Olgunlaşmayı ve gelişmeyi anlatır. Çiğken belki yiyemeyeceğimiz birçok şey bir araya gelir, belli bir sıcaklıkta, sabırla pişer ve ortaya leziz bir yemek çıkar. Birçok ruh da böyledir. İnsanlar da çiğ yani tecrübesizken çok yavan bir tada sahiptirler, ancak olgunlaşınca yani pişince lezzetli ve muhabbetşinas hale gelirler.

Sonuç

Meditasyon teknikleri, birçok disiplini içerebilir. Birçok farklı durumda, birçok farklı şekilde meditasyon yapılabilir. Bu saydıklarım dışında, uyku öncesi yapacağınız on dakikalık bir odaklanma ya da kitap okurken yapacağınız iki sayfalık bir odaklanma, zihinsel olarak sizi geliştirecek ve zihnen arınmış hissedeceksiniz.

Meditasyon teknikleri hakkında en temelden bilgiler vermeye çalıştığımız bir yazı hazırladık sizler için. Meditasyonun karanlıkta bağdaş kurup oturmak olmadığını anlatmaya çalıştık. Koşmanın, kitap okumanın, yıkanmanın, kahve içmenin, yıldızları izlemenin hatta ve hatta yatak toplamanın bile bireyleri medite ettiğini ve bireylerin iç huzura kavuşmalarını sağladığını söyledik.

Umarım keyifle okuduğunuz bir yazı olmuştur. Siz de bunları günlük hayatınıza yedirerek meditasyon yapabilirsiniz.


Mutlu ve huzurlu bir hayat dileriz!

175 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page