top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıNilüferin Uyanışı

Uyumadan Önce Dinlenebilecek Meditasyon Müzikleri

Güncelleme tarihi: 13 Ara 2021

Uyku, insanların sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmeleri ve gün içerisindeki yorgunluklarını tam anlamıyla atabilmeleri açısından önemli yaşamsal bir aktivitedir. Ancak gündelik yaşamın yaratmış olduğu stres ya da farklı nedenler, insanların uykuya dalmalarını belirli oranda zorlaştırmaktadır. Meditasyon müzikleri insanların kaslarının gevşemesine ve uyku haline daha rahat geçmelerine yardımcı olmaktadır. Kökeni Çin ve Hint medeniyetlerine dayanan ve insan yaşamının dengeye oturtulmasını amaçlayan meditasyon, çok farklı biçimlerde yapılabilmektedir. Uyurken meditasyon müzikleri dinlemek de bunun bir parçasıdır.


Uyku meditasyonu için dinlenebilecek müziklerin seçiminde dikkatli olunmalıdır. Bu müziklerin dinlenmesinin esas amacı zihni durultmak ve uykuya geçişi kolaylaştırmaktır. Yanlış müzikler ise zihnin çalışmasının devam etmesine ve daha fazla yorgunluk halinin ortaya çıkmasına yol açabilmektedir. Bu yüzden de uyku öncesi meditasyon müziği seçiminin iyi yapılması gereklidir. Her şeyden önce meditasyon müziklerinin söz içermemesi önemlidir. Zira sözler insan zihni tarafından algılanmakta ve zihnin çalışmaya devam etmesini sağlamaktadır. Enstrümantal müzikler ile doğa sesleri, meditasyon müzikleri arasında en etkili olanlardır. Doğanın bir parçası olan insan, ait olduğu doğanın sesleri ile huzur bulmakta ve daha rahat bir uykuya dalmaktadır. Uyku öncesi meditasyon müziklerinin tüm gece boyunca dinlenmesinin bir sakıncası yoktur. Dijital izleme platformlarında tüm uyku süresi boyunca dinlenebilecek uzunlukta uyku meditasyonu müzikleri mevcuttur. Ancak dinlenecek müziğin ses kalitesi de önemlidir. En rahatlatıcı sesler bile cızırtı ya da çeşitli gürültü etkenleri ile birlikte çekilmez bir hal alabilmektedir. Bu yüzden de ses kalitesi yüksek ve net olan müzikler tercih edilmelidir.


Yağmur Sesi

Yağmur sesi, insanların en çok huzur buldukları seslerden biridir. Doğanın yaratmış olduğu en mükemmel sesler arasında yer alan yağmur sesi, doğanın bir parçası olan insan üzerinde sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Bu yüzden de uyumadan önce yağmur sesi dinlemek, uykuya geçişin daha kolay hale gelmesine yardımcı olmaktadır. Yağmur sesi ile birlikte hafif enstrümantal müzikler de uyumlu olabilmektedir.


Harp ve Piyano Müzikleri

Enstrümantal müziklerin zihin üzerindeki etkisi de oldukça güçlüdür. Söz barındırmayan ve yalnızca müzikten oluşan bu sesler, zihnin gün içerisindeki yorgunluğundan arınmasına ve gevşeyerek uykuya geçmesini sağlamaktadır. Harp ve piyanı meditasyon müzikleri arasında en sık tercih edilen seslerdendir. Her iki aletin de yumuşak sese sahip olması ve dinlendirici etkileri bulunmaktadır. Üstelik bu müzik aletleri, zihnin yanı sıra bütün vücut kaslarının gevşemesini sağlamaktadır. Özellikle piyanı ile çalınan yavaş klasik müzikler, zihin üzerinde pek çok olumlu etki sağlamaktadır.


Delta Dalgaları

Delta dalgaları da uyumadan önce dinlenebilecek dinlendirici meditasyon müzikleri arasında yer almaktadır. Orijinal olarak insan uykudayken ortaya çıkan bu dalgalar, bireylerin gevşeyerek uyumasını sağlamaktadır. Uykunun en derin evrelerinde ortaya çıkan bu dalgalar, müzik olarak da dinlenebilmektedir. Video izleme platformlarında meditasyon müzikleri arasında delta dalgalarını bulabilmek mümkündür. Tüm gece boyunca delta dalgalarının açık olması, uykunun her anının derinlemesine yaşanmasına olanak tanımaktadır.


Okyanus Dalgaları

Okyanus dalgaları da doğanın insana sunmuş olduğu en güzel sesler arasındadır. Her ne kadar bu dalgaları görmek kimi zaman korkutucu gelse de seslerini duymak insanların rahatlamasına ve gevşemesine yardımcı olmaktadır. Tıpkı yağmur sesi gibi bir etkiye sahip olan okyanus dalgalarının sesleri, zihin ve beden kaslarının durulmasına ve uyku haline geçmesine yardımcı olmaktadır. Bu dalga sesleri dinlenirken aynı zamanda zihni yormadan okyanus kenarında olduğunu düşünmek, okyanus dalgalarını doğrudan dinlediğini hayal etmek de bireylerin uykuya odaklanmasını kolaylaştırmaktadır.

143 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page