top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıNilüferin Uyanışı

Tüm İpuçlarıyla Çakra Dengeleme Meditasyonu

İnsan bedeninin farklı bölgelerinde yer alan çakralar, temel enerji noktalarıdır. Her insanda, farklı işlevleri yerine getirmek üzere 7 farklı çakra bulunmaktadır. Bunlar kök çakra, sakral çakra, solar pleksus, kalp çakrası, boğaz çakrası, göz çakrası ve taç çakradır. Bu çakraların sağlıklı halde olmaları, vücudun dengede olmasına ve hem ruhsal hem de fiziksel sağlığın yerinde olmasına yardımcı olmaktadır. Ancak gündelik yaşamın stresi başta olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı çakralarda dengesizlikler görülebilmektedir. Bu durumda insanların hayatlarında bazı olumsuz değişiklikler yaşanmakta ve yaşam kaliteleri düşmektedir. Çakraların kaybedilen dengesinin yeniden kazanılması, bu sorunun ortadan kaldırılması için gerekli olan tek durumdur. Çakra dengeleme meditasyonu bu doğrultuda başvurulabilecek en etkili yöntemdir. Eski çağlardan beri uzak Asya topraklarında kullanılan ve sağladığı yararlar nedeniyle günümüze kadar farklı coğrafyalara yayılarak varlığını koruyan meditasyon çakraların yeniden sağlıklarına kavuşturulmasına büyük katkı sağlamaktadır.


Başlamadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çakra dengeleme meditasyonu öncesinde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Meditasyon öncesinde doğru koşulların hazırlanmaması, yapılacak meditasyondan alınacak etkinin de azalmasına neden olacaktır. Bu bağlamda ilk olarak doğru yer seçimi yapılmalıdır. Farklı amaçlarla yapılan meditasyonlarda, çeşitli ortamların kullanılabilmesi mümkündür. Ancak çakra açma amacıyla yapılacak meditasyonlar mutlaka sessiz bir alanda yapılmalıdır. Bu alan ev veya iş yeri gibi kapalı alanlar olabileceği gibi, sessiz olması koşuluyla doğal ortamlar da olabilmektedir. Ortamın rahatsız etmeyecek düzeyde güzel kokularla daha rahatlatıcı hale getirilmesi de mümkündür. Meditasyona başlamadan önce oturulacak yerin rahat olması da önemlidir. Özellikle meditasyon süresinin uzun olacağı durumlarda rahatsızlık yaşamamak adına yer seçimi doğru yapılmalı, yerin rahat olmadığı durumlarda matlar kullanılmalıdır.


Meditasyondan önce oturma pozisyonunun doğru belirlenmesi de gözden kaçırılmaması gereken noktalar arasındadır. Çakra dengeleme meditasyonu yaparken hiçbir şekilde duvara ya da herhangi bir nesneye yaslanılmamalıdır. Meditasyondan tam fayda sağlayabilmek için odanın ya da meditasyon alanının ortasına oturulmalı ve sırt düz olacak bir pozisyonda durulmalıdır. Halk arasında bağdaş oturma olarak adlandırılan pozisyon, meditasyon için oldukça uygundur. Meditasyon süresi boyunca sırtın düz ve dik yapısı bozulmamalıdır. Son olarak da başlamadan önce nefes egzersizleri yapılmalıdır. Sırt düz pozisyonda derin derin nefes alıp vermek, meditasyon öncesinde odaklanmayı arttırmakta ve rahatlama sağlamaktadır.


Niyet ve Dengelenecek Çakra Seçimi

Çakra dengeleme meditasyonu öncesinde hangi çakranın dengeleneceği ve meditasyon ile elde edilmek istenilenin ne olduğunun bilinmesi zorunludur. Zira insan bedeninde yedi çakra bulunmaktadır. Bu çakralardan hangisinin açılmaya gereksinim duyulduğunun bireyin kendini taraması ile belirlemesi ve sonrasında da o çakrayı açacak mantralar ya da meditasyon yöntemleriyle şifa araması doğru olacaktır. Esasında her çakranın farklı görevleri ve dengesinin bozulması durumunda ortaya çıkan farklı yan etkileri söz konusudur. Bu etkileri bilerek ve yan etkileri takip ederek meditasyon ile istenilen sonuca kolayca ulaşılabilmektedir.


Hayata Geri Dönmek

Çakra açma ya da dengeleme meditasyonları için herhangi bir süre zorunluluğu yoktur. Bireyler kendi gereksinimleri ve zamanlarının müsait olma durumlarına göre seçim yapabilmektedir. Meditasyon bitince normal hayata dönmeli ve rahatlama hissi mutlaka yaşanmalıdır. Birey meditasyon sonrasında bir anda gözlerini açmamalı, yavaş yavaş açarak yeni ve dengeli dünyaya uyum sağlamalıdır. Pozitif düşünce, meditasyondan sonra da bu etkilerin korunabilmesi adına büyük öneme sahiptir. Bu yüzden de meditasyon yapan bireylerin, kendilerini yenilenmiş ve çakralarını açılmış olarak hissetmeleri gereklidir.

81 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page