top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıNilüferin Uyanışı

Meditasyona Nasıl Başlanır? Meditasyon Rehberi

Meditasyon, insanın bedeni ve zihni izleyebilmesi aracılığıyla iç huzura ve özüne ulaşma sürecidir. Dünyanın dört bir yanında, farklı kültürlerde farklı tekniklerle uygulanan meditasyonda, nihai yol aynı yere çıkar, o da insanın stresten kendini arındırıp, sessiz ve huzurlu iç dünyasına adım atmasıdır. Meditasyon yapmayı düşünenler için hazırladığımız meditasyon rehberinde, “yeni başlayanlar için meditasyon” ile ilgili bilgileri bulabilirsiniz. Meditasyona nasıl başlanır ve ne şekilde meditasyon yapılır sorusuna gelmeden önce, meditasyon nelere iyi gelir ve hangi faydaları sunar, ona bakalım.


Meditasyonun sağlık açısından faydaları

Kökeni yüzlerce hatta binlerce yıl geçmişe dayanan meditasyon, eski çağlardan bu yana farklı uygarlıklardan milyonlarca insanın tercih ettiği bir sakinleşme, rahatlama süreci olmuştur. Farklı kültür ve inanışlarda, farklı yöntemlerle yapılan meditasyonun, bugün bilim tarafından kanıtlanmış birçok faydası bulunuyor. Sağlık açısından meditasyon yapmanın getirdiği avantajları şu şekilde sıralamak mümkün:


Meditasyon, her şeyden önce stresi ciddi oranda azaltan bir uygulamadır.

● Meditasyon, zihni berraklaştıran bir işlem olmasından ötürü uykusuzluk gibi sorunlara karşı etkilidir ve daha kaliteli bir uyku uyumanızı sağlar.

● Sakinleştiren bir deneyim olan meditasyon, kan basıncını azaltır ve yüksek tansiyon sorununa karşı etkilidir. Meditasyon, aynı şekilde kalp çarpıntısına karşı da etkilidir.

● Meditasyon, alkol ya da uyuşturucu madde gibi bağımlılıklara karşı etkildir, bu bağımlılıklardan kurtulmaya yardımcı olur. Bu nedenle birçok bağımlılık kliniğinde doktorlar, meditasyonu da öneri listesine koymuştur.

● Meditasyon, zihni boşaltıp insanı strese sevk eden düşüncelerden uzaklaştırır, bu anlamda kaygı bozukluğu, endişe gibi korkuları azaltan bir yöne de sahiptir.

● İç huzurun keşfinde yardımcı olan meditasyon, insanın daha verimli ve yaratıcı olmasını sağlar.

● Meditasyon, insanın daha iyi odaklanmasına yardımcı olur ve algılarını açar, sezgilerin uyanmasını sağlar.

● Well aging olarak adlandırılan sağlıklı yaşlanma sürecine katkıda bulunan meditasyon, sağlıklı yaş alma anlamına da gelir.


Meditasyona başlamak: Adım adım ne yapmalı?

Faydaları saymakla bitmeyen, insanı çağın stresli yapısından uzaklaştırarak, iç sesine, benliğine doğru huzurlu bir yolculuğa çıkaran meditasyon için hazırsanız, artık adım adım ne yapmanız gerektiğini anlatalım. Meditasyon süreci çoğu zaman dikkatimizi seçtiğimiz bir araç üzerine yönlendirebilmek ile ilişkili olmasından ötürü, ortamın tüm şartları bu süreci etkiler. Meditasyon sürecinde dikkat edilmesi gerekenler şöyle.


Meditasyonu hangi ortamda yapmalı?

Meditasyon, iç dünyanıza doğru dingin bir yolculuktur. Bu anlamda, daha önce meditasyona dair bildiğiniz, gördüğünüz şeyler size bu sürecin “büyük ve özel yerlerde” olduğunu söylüyorsa, gerçek çok farklı. Meditasyon için özel bir alana ihtiyacınız yok, bir parkta bulunan bankta ya da küçük bir odada da meditasyon yapmak mümkün. Ancak burada dikkat etmeniz gereken konu, sizi o esnada herhangi bir uyarıcının rahatsız etmemesidir. Bu bir insan da olabilir, televizyon ya da bilgisayar, akıllı telefon gibi bir uyarıcı da olabilir. Bu nedenle yakında elektronik bir cihaz olsa dahi yapmanız gereken, sesini kısmaktır.


İlerleyen aşamalarda tanık olma ve özdeşleşmeme halini iyice özümsedikçe, her türlü iç ve dış etken tanıklığınızı daha da derinleştirebilecek birer unsur haline gelecektir. Sonuçta siz en kalabalık ve gürültülü yerde bile olsanız içsel huzur ve dinginliğinizle olan bağınızın etkilenmeyeceği bir hale ulaşabilirsiniz. Bu biraz zaman alacağından, başlangıçta kendi sürecinizi desteklemek adına dikkatinizi çekebilecek unsurlardan mümkün olduğunca kaçınmak faydalı olacaktır.

Meditasyonda dış sesler oldukça etkilidir. Genellikle, insan ruhu üzerinde sakinleştirici bir etki yapan doğa sesleri, meditasyon için tercih edilir. Orman sesleri, kuş sesleri birçok kişinin fiziken daha sakin hissetmek için tercih ettiği seslerdir. Eğer eviniz bu tarz doğal seslerden uzaksa, bir çok yoldan ulaşabileceğiniz meditasyon ve doğa seslerini

kullanabilirsiniz.


Meditasyon esnasında ne giyilmeli?

Meditasyon süreci rahatlık gerektiren bir süreçtir. Meditasyon esnasında asıl amacımız, zihnimizin gereksiz düşüncelerini izleyebilmek, onlarla bir olma halinden uzaklaşıp sakinleştirmek olduğu için, bize o an rahatlık vermeyen ya da aklımızı karıştıran tüm detayları kaldırmak mantıklıdır. Meditasyon esnasında ne giyilmeli sorusunu soranlara yanıt, “rahat olduğunuz, hissettiğiniz bir kıyafet” olarak verilebilir.

Tercihen bol kıyafetler giymek meditasyon yaparken sizi rahatlatabilir. Ayakkabınınsa giyilmemesi, meditasyon esnasında ayakların rahat ettirilmesi önem taşır. Meditasyon esnasında odağınızın başka yere kaymaması için, soğuk bir ortamdaysanız sizi soğuktan koruyacak kalın bir kıyafet giymeyi tercih edebilirsiniz.


Ne kadar süre meditasyon yapmalıyım?

Meditasyon süresi, bu konuda ne durumda olduğunuza göre değişen bir konudur. Meditasyona yeni başlayanlar genellikle, 5 ile 10 dakika arasında meditasyon yaparlar ve bu süre zaman içinde artar. Meditasyon yapma süreci ve anı konusunda, belli bir saat belirlemek önemlidir. Günün aynı saatinde yapılan meditasyonlar, o anı sizin için hayatın bir parçası haline getirecektir.

Meditasyonda ilk denemeleriniz başarısız oluyorsa, kesinlikle pes etmemelisiniz. Nitekim, meditasyona başlayan birçok kişi ilk dönemlerde bununla karşılaşmıştır. Başarılı bir meditasyon, zaman ve azim ister.


Meditasyon öncesinde hareketler ve oturuş

Meditasyon sürecinde, teknik size farklı bir şey önermedikçe sırtınız dik bir şekilde oturmanız istenir. Bu oturuş bir süre devam edebilir. Bu nedenden ötürü, meditasyon öncesinde vücudunuzu hazırlamanız size katkı sağlar. Hafif düzeyde esneme hareketleri, meditasyona sizi hazırlayan bir durumdur.

Meditasyonda en önemli konu, zihninizin rahatlığını ve berraklığını keşfetme yolunda, bedeninizin de rahatlığı en iyi noktada yaşamasıdır. Bu anlamda genellikle insanlar, yerde minderin üzerinde bağdaş kursa da, meditasyonda farklı oturuş şekilleri söz konusu olabilir. Bacakların, belin ya da vücudun durumuna göre dengeli bir şekilde oturmak adına, nasıl rahat edecekseniz o şekilde oturabilirsiniz. Bazı insanlar, meditasyon sandalyesi olarak bilinen sistemleri kullanmaktadır.


Meditasyona başlamak

Ortam şartları her anlamda hazır olduğunda, meditasyona başlamak için artık zaman kaybetmenize gerek kalmadı demektir. İlk defa meditasyon yapanlar için uzmanlar, gözlerin kapatılmasını önerir. Meditasyon esnasında gözlerin kapalı olması normalde zorunlu değildir ve gözleri açıkken meditasyon yapan birçok kişi vardır. Ancak yeni başlayanlarda görsel olarak dikkat dağıtabilecek detaylar, meditasyona zarar verebilir. Bundan ötürü gözleri kapatarak meditasyon yapmak daha iyi sonuç verecektir.


Nefes meditasyonu

Meditasyonda en temel teknik, nefesi izleyebilmektir. Nefes tekniği ile, nefes alıp verme ritminizi izleyebilir, fark edebilirsiniz. Dikkatinizi nefesinizin üzerine taşıyarak ve müdahale etmeden nefesinizi izleyerek meditasyon yapmak en iyi başlangıçlardan biridir. Bu esnada iyi bir şekilde izleyebilmeniz için, o anki eyleminiz hakkında dahi düşünmeden, bir yargıda bulunmadan devam etmelisiniz. Örneğin, çok hızlı nefes alıp veriyorum ya da şu anda saat kaç diye düşünmemelisiniz.

Nefesi izlerken, nefesin burnunuzdan girişini ve çıkışını ya da nefes alış verişinizle göğsünüzün veya karnınızın iniş çıkışlarını takip edebilirsiniz. Nefes alış verişlerinizi sayabilirsiniz. Ya da ne kadar süreyle nefes alıp verdiğinizi sayabilirsiniz. Önemli olan olabildiğince müdahale etmeden nefesin kendi doğal akışında gerçekleşmesine izleyici olarak kalabilmektir.

Meditasyon esnasında zihniniz, tüm çabalarınıza rağmen farklı yönlere gidebilir. Günlük konular üzerinde düşünebilir, sizi strese sokan ve o an düşünmemeniz gereken şeyleri aklınıza getirebilirsiniz. Böyle bir şey olursa üzülmeyin, yeni başlayanların meditasyon sürecinde, nefesin izlenmesi aşamasında çalışması gerekir. Zihninizin, nefes alıp verişinize odaklanmasını daha iyi bir şekilde yapması için, denemeye devam etmeniz ve zorlamadan çaba göstermek gerekir.


Zihni izlemek

Nefesinizi izlemeniz dışında diğer bir meditasyon yolu, zihni yani düşünceleri izlemektir. Yazarken ne kadar kolay olsa da, zihni izlemek elbette ki görüldüğü kadar kolay değil. İlk zamanlarda bu durum, yeni başlayanlar için pek mümkün olmasa da ilerleyen dönemde uygulamaların tekrarlanması ile yapılabilir.

Düşüncelerin sanki birer resimmiş gibi gelmelerine ve gitmelerine izin verme, onların peşine takılmama veya bizi başka bir düşünceye taşımalarına izin vermeme sürecidir.

Meditasyonda diğer metotlar arasında görsel bir objeye odaklanmak, zihinde canlandırmak, bedeni taramak gibi yollar yer alır. Bu yolları uygulamak için, meditasyon konusunda deneyim elde etmeli, tanıklığınızı geliştirme yolunda kendinizi keşfetmelisiniz.

Sağlık açısından birçok faydası bulunan, insanı stresten arındıran veduru bir yolculuğa çıkmayı sağlayan meditasyon, herkes için faydalı bir uygulamadır. Yeni başlayanlar için meditasyon rehberimiz ile, siz de bu yolda ihtiyacınız olan bilgileri edinebilirsiniz.

276 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page