Çalışma hayatı ve gündelik yaşamın getirdiği stresler, bireylerin hem zihin hem de beden yönünden yorulmasına yol açmaktadır. Burada sözü edilen yorumla, uyuyunca geçen bir yorulma değil; kalıcı ve dinlenmeye rağmen geçmeyen bir durumdur. Bu durumun devam etmesi ve bireylerde stres yükünün artması, pek çok hastalığın ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Günümüzde stres le mücadele etmek için başvurulan fazlaca yöntem bulunmaktadır. Meditasyon yapmak da bunlardan biridir. Antik çağlara kadar uzanan meditasyon, bireyin hem bedensel hem de ruhsal yönden rahatlamasını sağlamaktadır. Bireyin kendini keşfetmesi ya da öz benliğinin farkına varması olarak da tanımlanan meditasyon, farklı şekillerde yapılabilmektedir. Bunun için profesyonel destek veren meditasyon salonları bulunduğu gibi, bireylerin evde kendi başlarına da basit düzeyde meditasyon yapabilmeleri mümkündür. Ancak evde meditasyon yaparken, uzmanların deneyimlerinden ve önerilerinden mutlaka yararlanılmalıdır.
Nefesi Kontrol Etmek
Meditasyon yapmak için en önemli hususlardan biri nefes kontrolüdür. Nefes yeterli düzeyde kontrol altına alınmadan, meditasyondan istenilen verimi elde edebilmek mümkün değildir. Ayrıca doğru ve düzenli nefes alıp vermenin dolaşım sistemi üzerinde de pozitif etkileri vardır. Doğru nefes için öncelikle meditasyon yapılacak yer belirlenmeli ve orada rahat bir pozisyonda oturulmalıdır. Ortamın sessiz olması ve oturulan yerin sertliği ile rahatsız etmemesi de dikkat edilmesi gereken noktalardandır. Bu andan sonra gözler kapatılmalı ve nefes derin derin alınıp verilmelidir. Bu egzersizin birkaç dakika boyunca tekrar edilmesi, sonraki aşamalarda vücudun daha rahat olmasına ve kan dolaşımının düzene girerek rahatlama yaratmasına yardımcı olmaktadır.
Zihni Susturmak
Meditasyonun en büyük amaçlarından biri, zihni dinginliğe erişmek ve gündelik yaşamın düşüncelerinden uzaklaşmaktır. Bu yüzden de meditasyon esnasında zihnin mutlaka susturulması gereklidir. Zihnin susturulmasından kasıt, bireyin tamamen kendine odaklanması ve gündelik işlere ya da durumlara dair düşüncelerinden sıyrılmasıdır. Meditasyona yeni başlayanlar, bu konuda genellikle zorlanmaktadır. Ancak birkaç seans deneme yapıldıktan sonra rahatlıkla zihni susturmak mümkündür. Birey kendi içine yönelmeli ve bedeninin derinliklerinde gezinmelidir. Meditasyon bitinceye kadar bu iş sükunetin sürdürülmesi önemlidir. Bunu yapmayı başaran bireyler, meditasyon bitince kendilerini rahatlamış ve arınmış hissetmektedir.
Hayal Gücünü Harekete Geçirmek
Hayal gücü, meditasyondan istenilen sonucu elde edebilmenin en temel anahtarlarından biridir. Birey zihnini susturduktan sonra kendini rahatlatması için, daha iyi bir ortamda olmaya gereksinim duymaktadır. Bu farklı ortam ihtiyacı, fiziksel değil zihinseldir. Gözler kapatılıp, nefes düzene oturtulduktan ve zihin susturulduktan sonra birey, olmak istediği bir yeri düşünmeli ya da geçmişte yaşadığı ve kendisini fazlaca mutlu eden bir ana dönmelidir. Meditasyon yapmak için kuşlarla dolu, nehirler akan bir orman hayali kurmak oldukça yaygındır. Ancak bu herkes için geçerli bir durum değildir. Bireyin kendine iyi gelecek durumu, kendisinin belirlemesi daha doğru olacaktır. Meditasyonun bu yön, zamanla bireylerin hayal güçlerinin gelişmesine de kapı aralamaktadır. Meditasyon bir defa yapılıp bırakılmalı, tam etki sağlayabilmesi için sürekli olarak devam ettirilmelidir.
Komentarai