top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıNilüferin Uyanışı

Meditasyon Hangi Durumlarda İşe Yaramaz?

İnsanların ruhlarını ve bedenlerini olumsuz enerjiden arındırmak, daha huzurlu bir yaşam haline girmek ve kendilerini dengede tutabilmek için başvurdukları şifa yöntemlerinden biri olan meditasyon, insanlar tarafından çok eski çağlardan beri bilinmekte ve kullanılmaktadır. İlk olarak Çin-Hindistan bölgesinde ortaya çıkan ve buradan İpek Yolu sayesinde farklı coğrafyalara ulaşmayı başaran meditasyon sağladığı yararlar nedeniyle günümüzde de çok sayıda ülkede yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Ancak meditasyonun işe yaramadığı bazı durumlar da mevcuttur. Bu durumlar genellikle bireyin kendinden kaynaklanmaktadır. Meditasyon hataları olarak da adlandırılabilecek olumsuzlukların önüne geçilememesi, bireylerin meditasyonu işe yaramaz olmakla suçlamasına neden olmaktadır.


Doğru Ortam ve Pozisyonu Bulamama

Meditasyondan istenilen etkiyi alabilmek için doğru ortamı ve doğru pozisyonu seçmek büyük öneme sahiptir. Her şeyden önce meditasyon yapılacak ortamın sessiz ve dikkat dağıtıcı unsurlardan arındırılmış olması gereklidir. Sessizlik, bireyin kendi ruhuna yönelebilmesi açısından bir ön koşuldur. Bununla birlikte doğru pozisyonda oturmak da önemlidir. Rahatsız edici bir şekilde oturmak, meditasyon esnasında rahatsızlık hissinin yaşanmasına ve bir an önce meditasyonun bitimine odaklanılmasına neden olmaktadır. Meditasyon için yumuşak bir oturma alanı seçilmeli, burada sırt dik olacak şekilde oturulmalıdır. Otururken genellikle halk arasında bağdaş olarak tabir edilen pozisyon seçilmelidir.


Hangi Amaçla Yapılacağını Bilmeme

Meditasyonun başarısızlığa uğramasının nedenlerinden biri de hangi amaçla meditasyonun yapıldığının bilinmemesidir. Yani yalnızca meditasyon yapmak için meditasyon yapmak, etkinin ortadan kalkmasına neden olmaktadır. Bireyin gereksinimlerine göre farklı meditasyon türleri mevcuttur. Meditasyondan önce bireyin kendi gereksinimlerini belirlemesi ve hangi amaçla meditasyon yaptığını bilmesi gereklidir. Daha sonra bu gereksinime uygun meditasyon türü seçilmeli ve o amaç göz önünde bulundurularak meditasyona devam edilmelidir.


Sabırsızca Davranmak

Meditasyon konusunda insanlar arasında bazı yanılgılar da mevcuttur. Meditasyonun tek seferde, sihirli bir değnek gibi tüm sorunları çözeceğini düşünmek büyük bir yanılgıdır. Esasında meditasyon bir yaşam tarzıdır ve sürekli hale getirilmesi gereklidir. Meditasyonun tek seferde etki edeceğini düşünerek işe başlamak, sonrasında etki etmediğini söyleyerek meditasyonu terk etmeye ve diğer insanlara da olumsuz şekillerde anlatmaya yol açmaktadır. Bu hatadan kaçınılmalı ve meditasyonda sürekliliği yakalamaya odaklanılmalıdır. Meditasyonun sürekli yapılması durumunda bireylerdeki stres seviyesini azalttığı, yaşam kalitelerini arttırdığı, fiziksel yönden kendilerini güçlü hissetmelerini sağladığı gibi bulgular da mevcuttur.



Yeteri Kadar Yoğunlaşamamak

Meditasyondan beklenen etkiyi alamamanın nedenlerinden biri de yeteri kadar yoğunlaşamamaktır. Meditasyon esnasında bireyin tüm zihinsel ve fiziksel aktivitelerden arınması ve yalnızca meditasyon ile kendi ruhuna yönelmesi gereklidir. Ancak bireylerin meditasyon yaparken halen daha dış dünyaya dair şeyler düşünmeleri, kafalarını tam olarak yaptıkları işe verememelerine neden olmaktadır. Bu da meditasyonun yalnızca bir vakit kaybı haline dönüşmesine ve herhangi bir şekilde etki sağlamamasına yol açmaktadır. Sessizlik, odaklanmanın en önemli unsurlarından biridir. Ayrıca ortam da yoğunlaşmaya büyük katkı sağlamaktadır.

36 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page