top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıNilüferin Uyanışı

Grup Meditasyonu Nasıl Yapılır? – Meditasyon Hakkındaki Her Şey

Son zamanlarda meditasyon kelimesini sıkça duyar olduk. Bu kullanımlardan bazıları yanlış, bazılarıysa doğru kullanımlardır. Özellikle teknolojinin geliştiği ve iletişim araçlarının kullanımının yaygınlaştığı günümüzde sıkça duyduğumuz meditasyon, bilinen stresle mücadele yöntemlerinden en etkilisidir. Sadece stres mücadelesinde değil; ayrıca dikkat artırımı, öfke kontrolü, bağımlılıklardan kurtulma, kilo verme gibi birçok amaçla da yapılabilen meditasyonu yakından tanımamıza yarar sağlayacak bir yazı hazırladık. Bu yazımızda, meditasyon nedir, meditasyon nasıl yapılır, grup meditasyon nasıl yapılır gibi birçok soruya da yanıt vermeye çalışacağız.

Keyifli okumalar!

Meditasyon Nedir?

Latince köklü bir kelime olan meditasyon, kelime anlamı olarak “bilinci odaklama” ve “derin düşünme” gibi anlamlara gelmektedir. Aslında bir Uzak Doğu kültü olan meditasyon, Hindistan ve Çin’den dünyaya yayılarak birçok din ve birçok kültür içinde kendine yer bulmuştur. İslam’daki karşılığı “tefekkür” olan meditasyon, “içe yönelme”, “derin düşünme” gibi anlamlara gelmektedir.

Meditasyonun Amacı Nedir?

Meditasyonun asli amacı, bireyin düşüncelerine yönelmesi ve gerek kendi varlığına gerekse dış aleme karşı farkındalığının arttırılmasıdır. Birçok farklı yöntemle düşüncelerine ve kendi bilincine odaklanan birey, iç huzuruna kavuşuyor ve deyim yerindeyse ipleri eline alarak zihnini rahatlıkla yönetebiliyor.

Meditasyonda amaç, kişinin ibadet etmesi ya da herhangi bir dini ritüeli yerine getirmesi değil, tamamen kendisine yönelerek farkındalığını artırmasıdır.

Beyin Her Şeyi Yönetebilir

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki insan gerek dış kaynaklı olarak gerekse içsel olarak manipüle edilmeye ve kandırılmaya müsait bir varlıktır. Öyle ki plasebo ilaçlarla tedavi olduğuna inanan birçok hasta vardır. Dahası, birçok hastalık da aslında stres kaynaklıdır. Stres kaynaklı olmasa bile hastalığın seyir şiddeti stresle doğru orantılıdır. Yani, stres arttıkça hastalık daha sert seyrederken stres azaldıkça hastalık daha yumuşak seyredebilir ve hastanın tedavi edilmesi kolaylaşabilir.

Meditasyon Bilimsel Midir?

Yukarıdaki maddede saydıklarımızdan yola çıkarak meditasyonun bilim insanları ve hekimlerce desteklenen bir uygulama olduğunu söylemeden geçemeyiz. Birçok psikiyatr, psikolog ve hatta onkolog, hastalarına meditasyon yöntemlerini önermektedir.

Aynı zamanda bağımlılıklara karşı da müthiş bir mücadele yöntemi olan meditasyon; sigara, alkol, şekerli yiyecek ve içecekler hatta uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin bıraktırılmasında da önemli rol oynar.

Meditasyon Nasıl Yapılır?


Meditasyon nasıl yapılır sorusu, birçok defa kafa karıştıran bir soru olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak kısaca cevaplayacak olursak bu soruyu ikiye bölebiliriz. Sağlıklı bir meditasyon yapacaksak öncesinde nasıl hazırlanmalıyız ve meditasyon nasıl yapılır?

Meditasyon Öncesi Hazırlıklar

Öncelikle, çok fazla tok olmamanız gerekiyor. Eğer meditasyon öncesinde çok ağır besinler tüketmişseniz enerjinizi yakım işlemine harcayacağınız için beyniniz bu içsel yolculuğu kaldıramayabilir. Bu yüzden meditasyon öncesi çok hafif yemek her zaman daha iyidir.

Bedeni rahatlatmak ve arınmak adına, çok fazla sıcak olmayan bir su yardımıyla duş almanız yararlı olacaktır.

Giysileriniz sizi yormasın, rahat hareket edebileceğiniz şeyler giymeye özen göstermelisiniz.

Tütsü ve mum yakmak sizi rahatlatacaktır. Bu yüzden güzel kokan mumlar ve tütsüler kullanabilirsiniz.

Meditasyon öncesi dikkatinizi dağıtacak her durumdan uzak durmalısınız. Telefon, televizyon, bilgisayar gibi araçları kesinlikle kapatmalı, sesten ve kalabalıktan uzak bir köşeye geçmelisiniz.

Meditasyon öncesi bitki çayları içmek çok faydalı olacaktır. Özellikle papatya çayı ya da yeşil çay sizi çok rahatlatacaktır.

Medite edici müzikler dinleyebilirsiniz. Bu odağınızı artıracaktır. Odanız ne çok sıcak ne de çok soğuk olsun. Aslında bu sıcaklığın ideali de zaten literatürde “oda sıcaklığı” olarak geçen 25 derecedir.

Doğru ve ritmik şekilde diyafram nefesi almalısınız. Diyafram nefesi almayı öğrenmeli ve muhakkak doğru şekilde nefes almalısınız. Burundan alınan ve ağızdan verilen diyafram nefesi en idealidir.

Meditasyon Aşaması

Meditasyon nasıl yapılır sorusunun cevabı tam olarak buradadır. Öncelikle doğru pozisyonda oturmaya özen göstermelisiniz. Sırtınız ve vücudunuz dik olmalıdır. Henüz yeni başladıysanız, yere oturmak yerine bir sandalye üzerinde ya da -eğer uyuyakalmazsanız- yatarak da meditasyon yapabilirsiniz. Esnek bir bacak yapısına sahipseniz en ideali lotus pozisyonudur. Bu pozisyon, bizdeki bağdaş kurmaya benzer. Bu pozisyon yerine, ayaklarınızın üzerinize oturduğunuz seiza pozisyonunu da tercih edebilirsiniz. Yeni başladıysanız ve meditasyondan soğumak istemiyorsanız, yukarıda saydığım şekilde sandalyede oturarak ya da yatarak da meditasyon yapabilirsiniz.

Meditasyonda eller genel olarak serbesttir, ancak Dhyana Mudra dediğimiz, ellerin bir daire gösterecek şekilde parmaklardan buluşturulması şeklindeki duruş, özellikle Buddha heykellerinde sıkça gördüğümüz bir el pozisyonudur. Bu sayede enerji akışının hızlandığına inanılır.

Meditasyon Ne Kadar Sürmeli?

Meditasyon nasıl yapılır” sorusundan sonra meditasyonun kaç dakika sürmesi gerektiğini de cevaplayabiliriz, meditasyon yirmi ila otuz dakika aralığında sürebilir. Başlarda kendinizi zorlamamak adına bu süreyi beş dakikalara kadar indirip yavaşça artıra da bilirsiniz.

Meditasyonun Temel Teknikleri Nelerdir?

Meditasyonun beş temel tekniği vardır. Bunlar şöyledir: Zihni serbest bırakma, Nefes konsantrasyonu, Odaklanma ve doğa meditasyonu, Mandala ile meditasyon, Mantra ile meditasyon. Bu yöntemlerden ilk ikisi oldukça popülerdir.

Zihni Serbest Bırakma Tekniği Nasıl Kullanılır?

Bu teknikle öncelikle uykuya dalmayacak şekilde oturulur ya da uzanılır, ardından başımızdan ayak ucumuza kadar tüm bedenimizi zihinsel olarak tarayıp onları hissetmeye çalışırız. Tarama işleminden sonra derin bir nefes alınır. Nefes alışverişi ritmik olarak devam eder daha sonra. Bu aşamada zihin tamamen boş bırakılmaya çalışılır. Adeta boş bir kap haline getirmeye çalışırız zihnimizi. Hiçbir düşünceye odaklanılmaz, hepsi gelir ve gider.

Bu tatmin edici bir süre yapıldığında uçma hissi, değişik renkler görme gibi tecrübeler yaşayacaksınız. Bu aşamayı da geçtikten sonra zihninizden soyutlanıp ruhunuzla temas edersiniz. O ana kadar devam etmelisiniz. Yaklaşık yirmi dakika sonra (süre tutmalısınız) gözlerinizi açabilir ve derin bir nefes alabilirsiniz. Daha sonra bedeninizi açmak için hareketlenebilirsiniz.

Nefes Konsantrasyonu Tekniği Nasıl Uygulanır?

Prensipte zihni serbest bırakma yöntemiyle aynı olsa da bu yöntem biraz daha pratik ve uygulaması kolaydır.

Burada nefes alışverişine odaklanılır ve nefesler sayılabilir. Zihninizi boş bir kap haline getirene kadar saymaya devam edebilirsiniz. Bir süre sonra zihin devreden çıkacak ve ruhsal bütünleşmenizi yaşayacaksınız. Bedeninize adeta gözlemci olarak yaklaşacaksınız. Bir süre sonra gözlerinizi açabilir ve eski durumunuza dönebilirsiniz.

Meditasyonun Faydaları Nelerdir?


Bir başka yazımızda genişçe yer verdiğimizin meditasyonun faydaları konusundan burada da birazcık söz etmek isteriz. Meditasyon, insan sağlığına birçok yararı olan, eşsiz bir disiplindir.

Meditasyon, stresle mücadelede bir numaralı araçtır. Bu sayede daha mutlu ve sağlıklı olursunuz.


Meditasyon, zihin kontrolünüzü sağlar. Öfke, mutluluk, aşk, tutku, kıskançlık gibi ruh hallerinize söz geçirebilme ve onları yönetebilme yetisi kazanmanızı sağlar.


Meditasyon, iradeyi güçlendirir.


Meditasyon, beyne telkinler verebilmenizi sağlar. Bu sayede birçok bağımlılıkla mücadele edebilirsiniz. Kilo kontrolü sağlayabilirsiniz.

Sonuç

Meditasyon nasıl yapılır sorusunu merkeze aldığımız bu yazımızda sizlere meditasyonla ilgili temel bilgiler vermeye çalıştık. Sizler de hayat kalitenizi artıracak meditasyon yöntemleriyle tanışmalı ve onları uygulayarak iç huzura kavuşmalısınız.

Yazımızı umarım keyifle okumuşsunuzdur. İyi ve sağlıklı bir yaşam diler, mutluluklar dileriz!

76 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page