top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıNilüferin Uyanışı

Çocuk Meditasyonu Nedir? Çocuklar İçin Meditasyon Önerileri

Güncelleme tarihi: 30 Ara 2021

Meditasyon, başta uzak Asya toplumları olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerinde yaygın bir şekilde başvurulan bir geleneksel tıp yöntemidir. Klasik dönemlerde şifa için kullanılan bu yöntem, sağladığı yararlar nedeniyle günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Her ne kadar meditasyon genellikle yetişkinler tarafından yapılsa da çocuklar için de herhangi bir sakıncası yoktur. Hatta çocuk meditasyonu olarak adlandırılan özel meditasyon türleri de bulunmaktadır. Bu meditasyon türleri ile çocuklar pek çok kazanım elde edebilmektedir. Bu noktada istenilen verimi sağlayabilmek için doğru meditasyon yöntemini seçmek ve doğru şekilde uygulamak gereklidir. Ayrıca çocuklara meditasyonun benimsetilebilmesi için daha basit bir üslup kullanmaya da özen gösterilmelidir. Meditasyonu bir eğlence haline getirmek da bu noktada başvurulabilecek yöntemler arasında yer almaktadır.


Çocuklarda Meditasyonun Faydaları

Çocuk meditasyonu çocuklara sağlamış olduğu faydalardan dolayı her geçen gün daha fazla aile tarafından tercih edilmektedir. Bu meditasyonun sağladığı yararlardan bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Dikkat Süresini Arttırır: Gelişim çağındaki çocuklarda enerjinin fazla olması ya da daha farklı nedenlerden dolayı dikkat dağınıklığı sorunu sürekli görülebilmektedir. Odaklanamama ya da okuldan verim alamama gibi sorunlara da sıkça rastlanmaktadır. Meditasyon, odaklanmaya dayalı bir şifa yöntemi olduğu için çocukların bu sorunu aşmalarına ve dikkatlerini geliştirmelerine katkı sağlamaktadır. Meditasyonun çocuklar üzerindeki etkilerini inceleyen bazı çalışmalar da bu bulguyu desteklemektedir.

  • Farkındalık Yaratmak: Çocuk meditasyonu ile çocukların farkındalıklarını arttırmak ve onların hem kendilerini hem de içerisinde bulundukları çevreyi daha iyi tanımalarını sağlamak mümkündür. Kendi iç dünyasına yönelen ve oraya yoğunlaşan bireyler, buradaki sakinliği keşfetmekte ve kendi iç dünyasındaki mutluluğu ortaya çıkarabilmektedir. Bu da çocukların gelecek dönemlerde yaşayabilecekleri çeşitli sorunların önüne geçilmesini sağlayan bir avantajdır.

  • Daha Mutlu Çocuklar: Meditasyon çocukların kronik stresten arınmaları ve daha mutlu bir hayat yaşamaları açısından da önemli bir katkı sağlamaktadır. Günde birkaç dakika düzenli meditasyon yapan çocukların kronik stres düzeylerinde beliğin ölçüde düşüş olduğu gözlenmiştir.

  • Öğrenmeyi Kolaylaştırma: Çocuk meditasyonu ile çocukların zihinlerinin arınması ve dikkatlerinin artması sağlanmaktadır. Bu durum da öğrenmenin kolaylaşmasını sağlamaktadır. Okul çağındaki çocukların eğitimlerini desteklemek adına her gün birkaç dakika meditasyon yapılması tavsiye edilmektedir.


Çocuklar İçin Meditasyon Önerileri

Meditasyon hususunda çocuklar ile yetişkinler arasında farklılıklar mevcuttur. Yetişkinlerin yaptıkları biçimiyle meditasyon yapılması, çocuklar için doğru olmadığı gibi; kafalarının karışmasına da neden olabilmektedir. Çocuklara doğrudan meditasyon yaptırmak yerine ya da bu kelimeyi kullanmak yerine, onların daha az garipseyeceği ve eğlenerek yapabilecekleri şeyler sunmak daha doğru olacaktır. Çocuk meditasyonu bu yüzden daha basit yöntemler ile meditasyon yapılabilmesi anlamına gelmektedir. Çocuklar için en iyi meditasyon türlerinden biri doğa yürüyüşleridir. Çocukları ormanda ya da dağlık alanda yürüyüşe çıkarmak, doğayı keşfetmelerini sağlamak ve bu esnada tüm düşüncelerinden uzaklaşarak yalnızca yürüyüş ile doğayı düşünmelerini telkin etmek onlar için gayet rahatlatıcı olacaktır. Doğanın insan üzerindeki rahatlatıcı etkisi, çocuklar üzerinde de baskın bir şekilde görülmektedir. Bununla birlikte çocuklara masal ya da hikâye anlatma yoluyla da meditasyon yaptırmak mümkündür. Çocuğa gözlerini kapatmasını ve birkaç kez derin nefes almasını söyledikten sonra ona masal veya hikâye anlatmak ve bahsedilen olayları gözlerinin önünde canlandırmasını istemek de eğlenceli bir çocuk meditasyonu yöntemidir. Çocuğun hayal kurmasını ve bu hayali düşük bir sesle anlatmasını istemek de etkili meditasyon yöntemlerindendir. Özellikle doğa ya da doğada bulunan hayvanlar ile ilgili hayal kurmasını ve anlatmasını istemek, çocukların hayal gücü gelişimlerine katkı sağlamaktadır.

40 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page