top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıNilüferin Uyanışı

5 Adımda Özgüvenli Olmak – Uzmanından Öneriler

Özgüvenli olmak her insanın istediği bir durum. Ancak bunu başarmak çoğu zaman zorlayabiliyor. Özellikle dar ve kapalı bir çevrede yetişmiş insanların kendi kalıplarının dışına çıkması ve özgüven kazanabilmeleri için çok fazla mücadele vermesi gerekebiliyor. Başarının temel taşlarından biri olan özgüvenin kazanılabilmesi ya da arttırılabilmesi için başvurulabilecek pek çok yöntem mevcut. Bu yöntemlerin hepsini birden uygulamak, daha hızlı özgüven kazanılmasını sağlar. Ayrıca özgüven kaybına neden olan hususlardan da uzak durulması gerekir.


Kişisel Bakım ve Doğru Kıyafet Seçimi Yapın

Beden ve kıyafet insanın kimliğidir. Özgüvenli olmak isteyen bir kişinin bedenine iyi bakması ve kişisel bakımına da özen göstermesi gerekir. Temiz dişler, kısa ve temiz tırnaklar, bakımlı eller ya da atletik bir vücut bu noktada oldukça işe yarar. Ayrıca dik ve cesur bir duruş da özgüvene büyük katkı sağlar. Atletik ve bakımlı bir vücuda sahip olan bireylerin özgüvenleri her zaman daha yüksek olur. Ayrıca kıyafet seçimi de bu noktada önemlidir. Bireye özgüven katacak kıyafetler tercih edilmesi gerekir. Ancak bu hususun pahalı ya da markalı kıyafetler olarak algılanması oldukça yanlış. Temiz, düzenli ve kişiye yakışan kıyafetlerin tercih edilmesi yeterli.


Kendinizi Tanıyın

Kişinin kendini tanıması da özgüvenli olmak adına atılması gereken adımlardan biri. Herkes kendini tanıdığını düşünür, ancak gerçekte kendini tanıyan ya da kendi potansiyelinin farkında olan kişi sayısı oldukça azdır. Bunun için bireyin kendine dışta bir gözlemci gibi bakması ve kendini keşfe çıkması gerekir. Kendini tanıyan kişi, işe nereden başlaması gerektiğini ya da hayatında nasıl bir çizgi takip etmesi gerektiğini de iyi bilir. Kendini yeteri kadar tanımayan bireyler ise güvensizlik ve başarısızlık arasında sürekli olarak sürüklenir.


Pozitif Düşünün

Pozitif düşünce özgüvenli olmak için oldukça önemli. İnsanların sahip oldukları düşünceler, onların bilinçaltlarına yerleşmekte ve hayatlarının geri kalanında yönlendirici etki göstermektedir. Bu durum, bilimsel olarak yapılan pek çok çalışmayla da ispat edildi. Sürekli negatif düşünen insanların, kendilerine güven duyabilmeleri ya da hayatlarının akışını pozitif yöne çevirebilmeleri olanaksız. Bu sorunun üstesinden gelebilmek adına sürekli olumlu şeyler düşünmek ve olumlama sözleri ile motive olmak gerekir. Bu noktada farklı amaçlar için kullanılabilecek pek çok olumlama sözcüğünün olduğundan söz edilebilir.


Donanımınızı Arttırın

Yaptığı işe ya da konuştuğu konuya dair bilgi birikimi yüksek olan kişiler, konuşmaktan çekinmez ya da güvensizlik duymazlar. Zira onlar kendilerine gelebilecek her türlü soruya cevap verebilecek kapasiteye sahiptir. Özgüvenli olmak için bireyin sürekli olarak kendi donanımını arttırması gerekir. Donanım düzeyi yeterli olmayan bireyler daima çelişki içinde yaşar ve bir yerde yetersiz kalacakları düşüncesini benimser. Bu olumsuz düşünce de neticede onların başarısızlığa sürüklenmesine yol açar. Bu yüzden de kişinin fırsat bulduğu her anda kendi kişisel gelişimine odaklanması ve yapacağı işe dair hazırlanması gerekir.


İnsanlara İyilik Yapın

İnsan, çevresine faydalı olduğu ölçüde kendine duyduğu güven artar. Zira çevreye faydalı olmak, çevrenin gözünde bireyin değerinin artmasına yol açar. Sürekli olumlu geri dönüşler almak da özgüvenli olmak gibi bir katkı sağlar. İnsanlara sürekli iyilik yapmak da bu doğrultuda başvurulabilecek yöntemler arasında yer alıyor. İnsanlara iyilik yapan ve bunun karşısında da onların iyi dilekleri ya da övgüleriyle karşılaşan bireyler, bu durumdan yüksek motivasyon duyarlar. Faydalı olma arzusu ve iyilikler sayesinde bunun belirli bir oranda başarılması, özgüvenli olmayı da beraberinde getirir.

102 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page