top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıNilüferin Uyanışı

Tedavi Olarak Meditasyon

Güncelleme tarihi: 9 Eyl 2020

Dr. Allison Spalding


En iyi fiziksel sağlık, doğal ve düzenli yaşam tarzı ile ilişkilidir. Dolayısıyla, o, tüm insan işleyişinin gözlemlenebildiğine karşı harika bir son sınav olarak işe yarayabilir. Sağlık, meditasyon uygulaması ile ilişkili daha gizemli insan deneyimlerinin görünür bir göstergesini sağlar- mesela, algılanan tatmin, dinginlik ve denge-. Önleyici sağlık hizmetleri ve müdahale deposunun bir parçası olarak onaylanması, Herbert Bensen, Harvard Tıp Okulu’nda doçent doktor ve Boston Beth Israel Hastanesi Hipertansiyon Bölümü direktörünün çalışmasında yürütülen erken araştırma sonrasında oldu. Bensen, kalp hastalığı ve stres arasındaki bağlantıyı kamuoyunun bilgisine sundu, ve stresi azaltmak için, “Gevşeme Tepkisi” olarak bilinen popüler meditasyon yöntemini geliştirdi. O zamandan beri, araştırmacılar meditasyon ve düşük kan basıncı, kalp atım hızı ve kandaki stres hormonlarının seviyesi arasındaki açık bağlantılara sahipler.


J.A. Blumenthal ve meslektaşları tarafından yapılmış ve İç Hastalıkları arşivinde 1997’de yayınlanmış Plasebo kontrollü, rastgele seçilmiş kalp hastalarının çalışması, stres azaltma teknikleri uygulamasını, müzminlikte %75 azalmaya bağladı. Ayrıca, Dean Ornish, tıp doktoru, ve meslektaşları tarafından yapılmış zorlu araştırma, müdahale paketinin bir bileşeni olarak meditasyon yapan katılımcıların %82’sinin meditasyon yapmayan grup üyelerine kıyasla azalmış arter tıkanıklığı ve daha serbest arteryal kan (temiz kan) akışı deneyimlediklerini gösterir. Aslında, sonraki grup için arteriyel durum, çalışma kursu süresince daha kötüleşti. Ayrıca Ornish’in çalışmasında, meditasyon grubunda anjin oranı (göğüs ağrısı) %91 azaldı ve meditasyon yapmayan grup (kalp hastalığında standart bakım reçetesi olan), oldukça daha fazla fiziksel ağrı deneyimledi.


Bu araştırma grubu ayrıca şunu buldu; katılımcılar meditasyon/müdahale programını hayatlarına daha sıkıca entegre ettikçe, arterleri tamamen açık olmaktadır. Çünkü tıkanmamış kan akışı sağlıklı bir kalp için gerekli. JAMA’da yayınlanan bu bulgular, coşkun bir karşılamayı hak ediyor.

Psikonöroimmunolojik araştırma açıkça kanıtlıyor ki, yüksek stres seviyeleri daha yoksul otoimmun sistem işleyişi ile bağlantılı, veya tam tersi. Ve, araştırma, meditasyon ve azaltılmış stres arasında sebep sonuç ilişkisini kanıtlama yeteneğinde kesin olmadığında, şiddetle bu çalışmayı tavsiye etmekte: meditasyonu hayatlarına entegre eden katılımcılar hem azalmış stres seviyesi, hem de geliştirilmiş fiziksel sağlık deneyimlemeye meyillidir.


Aktif meditasyonlarının değerine özel ilgi, güçlü dışavurumcu bileşenler içeren, Anette L. Stanton ve meslektaşları tarafından (Kansas Üniversitesi’nden) tarafından yönetilen gibi çalışmalardır. Bulgularını 2000’de Danışmanlık ve Klinik Psikoloji dergisinde yayınlayan bu araştırmacılar, göğüs kanseri hastalar için, duyguların aktif işlenme ve dışavurumunun üç aylık kurs boyunca gelişmiş düzenleme ve üstün sağlık durumuna yol açtığını buldular. Ayrıca, her çeşit duygularını ifade etmede daha büyük eğilim buldular- daha canlılık, kanserle ilgili hastalıklar için daha az donanımlar, daha iyi bir genel sağlık ve azalmış sıkıntı ile ilişkili-. Daha güçlü otoimmun sistem işleyişi vücudun kendini koruma yeteneğini maksimuma çıkarır, örneğin; kansere karşı, ve çeşitli sağlık şartları ve problemlerinden hızlıca kurtulmaya imkan sağlar.


Ontarion Kanser Enstitüsü, Prenses Margaret Hastanesi’nden bir grup araştırmacı, güncel bir dergi “Akıl-vücut Tıbbi Gelişmeleri”’nde birleşik meditasyon yaklaşımlarının metastatik kanser hastalarında yaşam uzatma etkisini ispatladı. Ek olarak, araştırmacılar Schrock, Palmerve Taylor, kırsal Pensilvanya’da göğüs ve prostat kanserli insanlarda sağ kalma süresindeki artışı, çeşitli meditasyon yaklaşımlarına bağladılar. Sonraki bulgular, Sağlık ve Tıpta Alternatif Terapiler’de yayınlandı(1999).


Arizona Devlet Üniversitesi Sanat Çalışmaları Enstitüsü’nde yapılan çalışma, duygusal ifadenin bağışıklık ile ilgili etkilerini, yöntem sanatçıları arasında keşfetti. İyi aktörlerin, sergiledikleri karakterlerin duygularını deneyimlediğini farz ederek, Nicholas Hall- Güney Florida Üniversitesi’nde nörolog- sağlık ve duygusal dışavurum(ifade) arasındaki hipotezlenmiş bağlantıyı açıkça incelemiş bir çalışma tasarladı. Araştırmacılar sonuçlandırdı ki; aktörlerin immunolojik işleyişi, hiddet, acı ve diğerleri gibi hislerini çarpıcı şekilde ifade etme isteklerinin direkt bir sonucu olarak, gelişti. Daha iyi cerrahi netice ayrıca meditasyon ile ilişkilendirildi. Örneğin, araştırmacı Holden-Lund belirledi ki, meditasyon yapan katılımcılar, meditasyon yapmayan kontrol grubunun aksine, ameliyat sonrası yara yerinde azalmış enfeksiyon belirtisine sahipti (Gerontolojik Hemşirelik Dergisi).

Miller ve Perry, meditasyonu daha düşük seviyede ameliyat sonrası ağrı ile bağdaştıran bulgular yayınladı(Kalp ve Akciğer 1990).


İlave olarak, Elvira Lan, -tıp doktoru, Beth Israel Deaconess Medical’ın Radyoloji Departmanından- Harvard Tıp Okulu’nda Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsü ve Alternatif Tıp Ofisinin ortak kurduğu bir çalışmaya girdi (Lancet 2000), süregelen balon anjiyoplasti invazifi olan 241 hasta arasında, birçok meditasyon yaklaşımını azalmış ağrı, daha az tedavisel ilaç tüketimi ve daha kısa cerrahi ameliyat zamanı ile ilişkilendirdi. Meditasyon alıştırma tekniklerinin aralığı, araştırma çalışmalarında oldukça çeşitli değerlendirilmiştir, yine de sağlık hizmetleri sonuç durumu açısından genel bulgular, sadece tesadüfen bulmayı umduğumuzdan daha istikrarlı şekilde olumludur.

41 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page